Kako se prognozira vrijeme

Kako se prognozira vrijeme

Kako se prognozira vrijeme i zašto je prognoza nekada pogrešna?

Sve više smo svjedoci ekstremnih promjena vremena koje stvaraju razne probleme diljem svijeta. Vremenske prognoze mogu predvidjeti određene katastrofe, no mnoge zanima kako se dobiva uvid u određeno stanje i, povrh svega, zašto je prognoza nekada pogrešna? Kako se prognozira vrijeme? Cijeli proces kreče od sakupljanja informacija za aktualno vrijeme i stanje u atmosferi. Podaci nude uvid u temperaturu, tlaku, vlažnosti zraka te brzini kojom puše vjetar. Svi navedeni podaci se obrađuju u takozvanim superkompjutorima koji daju točne podatke.

Zašto je ona vremenska prognoza ponekad drugačija? Navedeni kompjutori nisu toliko brzi, što znači da je moguće odstupanje u promjeni vremena dok se analiziraju prvobitni podaci. Naravno, meteorolozi nadziru svaku vremensku promjenu, no ponekad je nemoguće precizno odrediti vrijeme iznad određenog područja. Kako se prognozira vrijeme? Današnje prognoziranje vremena se sastoji od prikupljanja podataka iz cijelog svijeta.

Sve meteorološke procese u našoj troposferi svakodnevno bilježe postaje na kopnu, brodovima, zrakoplovima, naftnim platformama, meteorološkim balonima i meteorološkim satelitima. Navedeni podaci se šalju u opremljene računalne centre diljem svijeta (Rusija, SAD, Australija, Velika Britanija) i na temelju istraženih podataka dobivamo globalnu vremensku prognozu. Vremenska prognoza za određeno područje se šalje preko telekomunikacijskih mreža u meteorološke zavode, gdje ih lokalni meteorolozi kombiniraju s mjerenjima iznad područja i tako se dobiva prognoza za određenu zemlju i gradove.

Kako se prognozira vrijeme i zašto je neke promjene teško predvidjeti?

Postoje određeni vremenski obrasci koji meteorolozima predstavljaju poseban izazov. Pljuskovi su najbolji primjer. Pljusak se može opisati kao vremenska pojava s malim razmjerima, što znači daje teško predvidjeti njihov razvoj. Mnogi smatraju da je prognoza netočna ako se pljusak ne pokaže na predviđenom području, ali oni su vjerojatni i često se događaju unutar kilometra ili dva od predviđanja. Znamo kako se prognozira vrijeme, no zašto je prognoza bitna? Većina nas prati prognozu kako bi znali kako se obući i li kako isplanirati nešto. Prognoza je veoma bitan faktor u zračnim lukama, morskim lukama i cestovni promet.

Možemo reći kako je prognoza bitan faktor za svakodnevno funkcioniranje. Na pitanje “Kakvo nas vrijeme očekuje sutra” ponekad ćete dobiti više odgovora. Različite stanice ili organizacije rade drugačije kalkulacije na temelju prikupljenih podataka. U primjeru, određena stanica će reći kako se predviđa kiša u 21.00 h, dok će druga stanica navoditi kako će kiša krenuti padati nakon 21.00 h. Kako se prognozira vrijeme? Različiti meteorolozi koriste različite pružatelje usluga kod predviđanja vremena, što znači da su odstupanja uvijek moguća. Ukoliko želite biti sigurni u vremensku prognozi jer Vam je bitna, tada se savjetuje da koristite razne aplikacije i da radite usporedbu.

Kako se prognozira vrijeme i što čeka vremensku prognozu u budućnosti?

Stručnjaci smatraju da će razvoj računalne tehnologije donijeti ispravnije i brže podatke o vremenskoj prognozi, te da će oni biti točni i bez odstupanja. Već se sada radi na razvoju računala koje može obrađivati više složenijih jednadžbi, i vjeruje se kako će ono moći predvidjeti prognozu i za najmanja područja. Kako se prognozira vrijeme danas? Meteorološki sateliti su daleko najtočniji u obradi podataka sa zemlje. Skupljene analize o oblacima, temperaturi morske površine, brzini vjetrova i vlage se šalju svakih pola sata u gore navedene meteorološke stanice diljem svijeta.

Iako se čini da je nemoguće da imamo velika odstupanja u predviđanju prognoze, ona su sasvim normalna. Što nam mogu reći narodna pravila o vremenu? Narodna pravila se temelje na višestoljetnom proučavanju raznih meteoroloških procesa. Ovo nikako nisu znanstvene prognoze, već prognoze koje su nastale proučavanjem rasta plodova i proučavanjem prirode oko nas. Neka od najpouzdanijih pravila povezuju Mjesec i nastanak oblaka, pa tako imamo uzrečicu “Kada Mjesec oko sebe ima krug, kiša je neizbježan drug”. Kako se prognozira vrijeme je svakako interesantno pitanje koje krije znanstvene, ali i narodne odgovore.

Tagovi:

Kako je nastao Mjesec

Kako je nastao Mjesec

Vjerni pratitelj naše Zemlje i dalje postavlja jako puno pitanja. Mjesec se promatra od nastanka ljudi, i uvijek se postavljalo jedno važno pitanje – “Kako je nastao mjesec”? Odgovor na postavljeno pi

Kako lete baloni

Kako lete baloni

Romantična slika mirnog, vedrog ljetnog neba načičkanog šarenim balonima u zraku i razdraganim ljudima dole na zemlji poziva svakoga da iskuša čarobni let balonom. To mirno plutanje u zraku daje privi

Kako se probije zvučni zid

Kako se probije zvučni zid

U samoj definiciji, probijanje zvučnog zida se gleda kao aerodinamična pojava koja će nastati pri dostizanju brzine zvuka. Kako se probije zvučni zid? Znamo kako u Europi i SAD-u postoje avioni koji m