Kako se probije zvučni zid

Kako se probije zvučni zid

Kako se probije zvučni zid i zašto dolazi do probijanja zvučnog zida?

U samoj definiciji, probijanje zvučnog zida se gleda kao aerodinamična pojava koja će nastati pri dostizanju brzine zvuka. Kako se probije zvučni zid? Znamo kako u Europi i SAD-u postoje avioni koji mogu preletjeti cijeli Atlantski ocean u samo dva sata. Ono što je karakteristično kod navedenih aviona je njihova brzina, što znači da mogu probiti zvučni zid i potencijalno nanijeti određene vrste materijalne štete na tlu Zemlje. Što je zvučni zid? Da bi shvatili kako se probije zvučni zid, najprije moramo znati definiciju za sami zvučni zid ili zvučnu barijeru.

Navedena pojava će nastati kada avion leti određenom brzinom koja je blizu same brzine zvuka. Kada navedeni avion leti manjom brzinom nego sama brzina zvuka, tada će prednji dio tog aviona ispred sebe poslati val koji će putovati brzinom zvuka. Navedeni val će nastati radi nagomilavanja čestica zraka na dok avion leti kroz zrak. Kod brzina koje su manje od brzine zvuka, valovi će putovati brže od navedenog aviona. Što se događa kada avion leti istom brzinom kao i zvuk? U tom slučaju, zrak ispred aviona ne prima nikakav val pritiska, što znači da on nastaje ispred krila samog aviona i ovdje dolazimo do scenarija kada se krilo i val kreću identičnom brzinom.

Kako se probije zvučni zid i koja je brzina zvuka?

Brzina zvuka iznosi 341 m/s ili isto tako 1227,6 km/h u uvjetima standardne međunarodne atmosfere. Ako neki predmet pređe navedenu brzinu, točnije ako ju nadmaši, tada dolazi do probijanja zvučnog zida. Kako se probije zvučni zid? Zvučni zid se probija kada se prijeđe brzina zvuka, a to najčešće čine borbeni zrakoplovi. Što se dogodi kada se probije zvučni zid? Kao rezultat, pokazuje se udarni val koji će napraviti veliki pritisak na krilo samog aviona. U vremenima dok avioni nisu postizali brzinu zvuka, izraz zvučni zid se koristio kao opis pritiska za kojeg se pretpostavljalo da će se pojaviti kada avion dosegne određenu brzinu.

Nakon tehničkih usavršavanja vezanih za konstrukciju nadzvučnih i supersoničnih aviona, pokazalo se kako zvučni zid ne predstavlja nikakvu barijeru. Međutim, kada avion prođe zvučni zid, nešto se ipak događa. Kako izgleda probijanje zvučnog zida? Dolazi do stvaranja vala koji će izazvati veoma glasan zvuk koji podsjeća na zvuk eksplozije. Navedenu pojavu nazivamo probijanjem zvučnog zida. Sada kada znamo kako se probije zvučni zid, postavlja se pitanje koliko često se ono događa?

Kako se probije zvučni zid i da li se ono može predvidjeti?

Znamo odgovor na pitanje kako se probije zvučni zid i radi čega ono nastaje, no da li se ono može predvidjeti? Probijanje zvučnog zida u Hrvatskoj je često, i ono je uvijek unaprijed najavljeno sa strane MORH-a. U najavama se navodi tip aviona koji leti, visina leta i isto tako se navode područja gdje će se čuti probijanje zvučnog zida. HRZ sve letačke aktivnosti striktno provodi prema zakonu. Što se dogodi kada se probije zvučni zid? Probijanjem zvučnog zida nastaje buka koja podsjeća na eksploziju, i moguće je kratkotrajno podrhtavanje na zemlji.

Javnost je uvijek obaviještena kada će se dogoditi probijanje zvučnog zida, i u ovim slučajevima se građani mole na razumijevanje i strpljenje. Znamo kako se probije zvučni zid, no da li ono može uzrokovati štetu? Probijanje zvučnog zida može nanijeti štetu u obliku pucanja određenih površina na zemlji. Probijanje zvučnog zida se najčešće provodi na visini od 10 do 14.000 metara visine, što će zapravo donijeti neugodnu buku koja podsjeća na eksploziju. HRZ sve svoje letačke aktivnosti provodi na područjima koji su u propisanoj zoni letova i oni se vrše prema pravilima i regulativama.

Tagovi:

Kako je nastao Mjesec

Kako je nastao Mjesec

Vjerni pratitelj naše Zemlje i dalje postavlja jako puno pitanja. Mjesec se promatra od nastanka ljudi, i uvijek se postavljalo jedno važno pitanje – “Kako je nastao mjesec”? Odgovor na postavljeno pi

Kako lete baloni

Kako lete baloni

Romantična slika mirnog, vedrog ljetnog neba načičkanog šarenim balonima u zraku i razdraganim ljudima dole na zemlji poziva svakoga da iskuša čarobni let balonom. To mirno plutanje u zraku daje privi

Kako mačke predu

Kako mačke predu

Prvo se mislilo da samo domaće mačke predu, no danas se zna da predu i i mačji divlji srodnici, pa čak i rakuni, vjeverice i još neke druge životinje. Onda se mislilo da predu samo odrasle mačke, dana