Kako lete baloni

Kako lete baloni

Prije nego se odvažite na to bajkovito iskustvo naučite kako lete baloni

Romantična slika mirnog, vedrog ljetnog neba načičkanog šarenim balonima u zraku i razdraganim ljudima dole na zemlji poziva svakoga da iskuša čarobni let balonom. To mirno plutanje u zraku daje privid da sve može biti lako i lijepo. No, prije nego se odvažite na to bajkovito iskustvo naučite kako lete baloni. Zračni brod se sastoji od velike, jednobojne kugle od lakih materijala, koja se puni plinom, vodikom ili helijem, koji je lakši od okolnog zraka.

Razlika u težini plinskog punjenja i zraka omogućava i objašnjava kako lete baloni. U mirnom danu će naoko samo plutati, ali zračnih strujanja uvijek ima, pa balon ipak klizi u smjeru strujanja, a vjetar će mu samo povećati brzinu kretanja u smjeru u kojem puše. Visina balona se podešava ili odbacivanjem tereta (balasta), obično su to vrećice s pijeskom ili dodavanjem ili ispuštanjem plina ili toplog zraka ili naizmjeničnim paljenjem i gašenjem plamenika radi grijanja ili hlađenja zraka.

Uzbudljivo je isprobati kako lete baloni

Baloni na vrući zrak su prve poznate letjelice, a u Europi su poletjeli u 18 stoljeću, no Kinezi su ih izrađivali već od 1300-te godine. Talijanski fizičar i isusovac je 1609 objasnio model balona koji bi mogao letjeti na vrući zrak, a predloženi materijal za izradu balona su bili bakreni listovi. Uzbudljivo je isprobati kako lete baloni, tako je 1709 Brazilac Bartolomeu Gusmao na portugalskom dvoru demonstrirao let sprave koja se u zrak podigla paljenjem gorivih tvari.

Brazilac je nazvan Letećim čovjekom, a tek 1783 su u Parizu braća Joseph i Etienne Montgolfier konstruirali prvi pravi balon punjen toplim zrakom i oni se smatraju pronalazačima balona. No, kako lete baloni na vrući zrak dvojica drugih Francuza su iste godine zrak zagrijavali paljenjem slame. Digli su se na visinu od 1 000 metara, ali su skoro izgorjeli pri spuštanju. Od 1785 i preleta La Mencha balonom, vojska se počinje zanimati za ove zračne brodove i koristiti ih.

Za što se upotrebljavaju i kako lete baloni

U 19 stoljeću su sve vojske imale takozvane “balonske jedinice” koje su tako izviđale teren i skupljali podatke. Za što se upotrebljavaju i kako lete baloni je iskorišteno na mnogo načina, astronomi koriste balone (atmosferski baloni) za prikupljanje podataka o vremenu, a koriste ih i drugi znanstvenici šaljući ih na veće visine. Baloni koji služe za rekreativne i izletničke svrhe neodoljivo privlače obične ljude, a balonaška natjecanja su spektakularni događaji u kojima uživaju i letači i publika na zemlji.

Svi veći gradovi imaju balonaške klubove i educirane instruktore koji vas vode ako prvi put želite iskušati kako lete baloni, voziti se mogu odrasli i djeca od 8 godina nadalje. Baloni nemaju navigaciju ni upravljački mehanizam, ali nove tehnologije pomažu da pomoću GPS-a lakše pratite strujanja, kretanje i jačinu vjetra te ostale važne podatke da bi lakše podešavali visinu i kretanje balona. Uvijek se može dogoditi da i dobro isplanirani let balonom morate otkazati zbog loših vremenskih uvjeta.

Tagovi:

Kako je nastao Mjesec

Kako je nastao Mjesec

Vjerni pratitelj naše Zemlje i dalje postavlja jako puno pitanja. Mjesec se promatra od nastanka ljudi, i uvijek se postavljalo jedno važno pitanje – “Kako je nastao mjesec”? Odgovor na postavljeno pi

Kako se probije zvučni zid

Kako se probije zvučni zid

U samoj definiciji, probijanje zvučnog zida se gleda kao aerodinamična pojava koja će nastati pri dostizanju brzine zvuka. Kako se probije zvučni zid? Znamo kako u Europi i SAD-u postoje avioni koji m

Kako mačke predu

Kako mačke predu

Prvo se mislilo da samo domaće mačke predu, no danas se zna da predu i i mačji divlji srodnici, pa čak i rakuni, vjeverice i još neke druge životinje. Onda se mislilo da predu samo odrasle mačke, dana