Kako je nastao Mjesec

Kako je nastao Mjesec

Kako je nastao Mjesec, ideja o nastanku mjeseca

Vjerni pratitelj naše Zemlje i dalje postavlja jako puno pitanja. Mjesec se promatra od nastanka ljudi, i uvijek se postavljalo jedno važno pitanje – “Kako je nastao mjesec”? Odgovor na postavljeno pitanje leži u samom razumijevanju nastanka našeg ranog sunčevog sustava. Astronomi vjeruju da je mjesec nastao u isto vrijeme kada su se Zemlja i ostali planeti krenuli oblikovati. Pitanje kako je nastao mjesec je staro koliko i samo istraživanje planeta u našem Sunčevom sustavu. Zadnjih 50-ak godina, Astronomi su se okrenuli raznim istraživanjima koji su bazirani na idejama nastanka mjeseca.

Danas postoji nekoliko teorija o nastanku mjeseca, a najpoznatija je teorija o zajedničkom nastanku. Navedena teorija navodi kako su Zemlja i Mjesec nastali od istih čestica plinova te prašine. Zašto onda planeti nisu identični? Mjesec i Zemlja su se kreirali na različitim udaljenostima, no s vremenom Mjesec je ušao u Zemljinu orbitu. Najveći problem u navedenoj teoriji je analiza mjesečevih stijena. Zemljine stijene nam pokazuju značajnije količine težih elemenata i metala, dok u slučaju Mjeseca stijene ne sadržavaju velike razine metala. Iako stručnjaci vjeruju u navedenu teoriju, ona pokazuje različite sastave na planetu.

Kako je nastao mjesec, teorije o nastanku mjeseca

Zadnjih 50-ak godina razvile su se mnoge teorije koje bi nam mogle objasniti kako je nastao mjesec i kakav je njegov utjecaj na Zemlju. U popularnije teorije stručnjaci ubrajaju: Teorija o mjesečevoj fisiji – Fisija opisuje dijeljenje jezgre atoma, ovdje se vjeruje kako je Mjesec nastao od Zemlje nakon nastanka Sunčevog sustava. Navedena teorija ima veliki propust, jer Zemlja se nikada nije okretala dovoljno brzo kako svoji materijal izbacila u orbitu. Teorija velikog sudara – Ako Mjesec nije nastao od zemlje, kako je nastao Mjesec? Teorija velikog sudara je najuvjerljivija po mnogima. Navodi se kako materijal za nastanak Mjeseca nije došao od Zemljine rotacije, već se odvio nakon velikog sudara.

Pretpostavke navode da se navedeno dogodilo kada se objekt jednake veličine kao Mars sudario s našom Zemljom u početku njene evolucije. Kod velikog sudara, materijal na vanjskom sloju Zemlje je izbačen prema Svemiru, dok je gravitacija zadržala određene materijale unutar same orbite. Vruće materije su se nastavile vrtjeti oko Zemlje sudarajući se međusobno, i tako se formirao oblik Mjeseca. Teorija o dva mjeseca – Najzanimljivija teorija o nastanku. Danas znamo kako je daleka strana Mjeseca različita od strane koju mi vidimo. Postavlja se pitanje zašto? Stručnjaci nam nisu dali odgovor, no neki pretpostavljaju da ne postoji jedan Mjesec, već dva!

Kako je nastao mjesec, utjecaj Mjeseca na Zemlju

I dok postoje teorije koje mogu pružati odgovor na pitanje kako je nastao mjesec, važno je naglasiti kako niti jedan odgovor nije 100% točan. Da li je mjesec bitan za Zemlju? Što bi na Zemlji bilo drugačije da Mjesec nije nastao? Mjesec ima veliki utjecaj na našu Zemlju. Bez Mjeseca, naša evolucija bi išla sasvim drugačijim tokom, što znači da možda ne bi imali ovakav planet kakav poznajemo danas. Zemlja bi svakako mogla postajati bez Mjeseca, no ona bi izgledala sasvim drugačije.

U primjerima: Morske mijene bi svakako bile manje i one bi bile ovisne o utjecaju Sunca, noći bi bile mračnije, dani na zemlji bi bili kraći, nagib Zemlje bi strahovito varirao. Stručnjaci nas uče kako se Mjesec ne smije shvaćati zdravo za gotovo, jer bez njega bi naš čitav život izgledao sasvim drugačije. Kada ćemo znati odgovor na pitanje kako je nastao mjesec? Stručnjaci vjeruju kako će navedene teorije uroditi zadovoljavajućim odgovorom, no za to su još potrebne godine istraživanja.

Tagovi:

Kako lete baloni

Kako lete baloni

Romantična slika mirnog, vedrog ljetnog neba načičkanog šarenim balonima u zraku i razdraganim ljudima dole na zemlji poziva svakoga da iskuša čarobni let balonom. To mirno plutanje u zraku daje privi

Kako se probije zvučni zid

Kako se probije zvučni zid

U samoj definiciji, probijanje zvučnog zida se gleda kao aerodinamična pojava koja će nastati pri dostizanju brzine zvuka. Kako se probije zvučni zid? Znamo kako u Europi i SAD-u postoje avioni koji m

Kako mačke predu

Kako mačke predu

Prvo se mislilo da samo domaće mačke predu, no danas se zna da predu i i mačji divlji srodnici, pa čak i rakuni, vjeverice i još neke druge životinje. Onda se mislilo da predu samo odrasle mačke, dana