Kako mačke predu

Kako mačke predu

Znanstvenici još uvijek istražuju i zašto i kako mačke predu

Prvo se mislilo da samo domaće mačke predu, no danas se zna da predu i i mačji divlji srodnici, pa čak i rakuni, vjeverice i još neke druge životinje. Onda se mislilo da predu samo odrasle mačke, danas se zna da predu i sasvim mali mačići, stari tek tjedan dana. Znanstvenici još uvijek istražuju i zašto i kako mačke predu, jer teoriju da uzgon venske krvi kroz šuplju venu prema srcu stvara zvuk predenja nije potvrđen.

Vlasnici mačaka se ne zamaraju objašnjenjima kako mačke predu, oni vjeruju da je njihovo predenje dodatni vokabular njihovom mijaukanju i uvjereni su da mačke predu kad su zadovoljne, eventualno kada traže hranu. No, znanost je potvrdile da mačke predu i kada su ljute, kada su povrijeđene ili bolesne i trpe bol, čak i kada su u porođajnim bolovima dok na svije donose novi okot one predu. nigdje se ne navode eventualne razlike u tonalitetu tog predenja u različitim situacijama.

Nove znanstvene spoznaje o tome kako mačke predu

Svašta se o mačkama zna, da su lukave, samožive, mazit će se samo kad njima to odgovara, ali njihove vlasnike njihovo predenje potpuno razoružava i odmah trče po hranu jer misle da su gladne. No, nove znanstvene spoznaje o tome kako mačke predu govore da je predenje zvuk koji nastaje u larinksu, pa zato obični ljudi misle da je predenje dio mačjeg vokabulara i da kao i mijaukanje samo način komunikacije sa vlasnikom i okolinom.

Možda zvukovi predenja izlaze iz larinksa, ali uzrok predenja je u mozgu, u takozvanom neurooscilator, za koji znanstvenici još nisu otkrili čemu služi. Dakle, objašnjenje o tome kako mačke predu će biti potpuno kada znanost shvati neurološku pozadinu, jer signal za predenje kreće iz mozga prema larinksu, pokreće mišiće larinksa iz kojeg onda izlaze zvukovi predenja. A zašto mačke dok predu imaju podignut rep koji stoji u zraku uspravno kao štap, a rep je prilično daleko od grkljana, to će tek trebati objasniti.

To kako mačke predu umiruje i ljude

Mačkoljupci razlikuju nijanse predenja svojih ljubimaca, a znanstvenici su izmjerili da se ono kreće u rasponu od 20 – 200 Hz, a te frekvencije pospješuju zacjeljivanje kostiju. Jedna teorija tvrdi da su mačke odlični iscjelitelji za svoje vlasnike, a iscjeljuju i prostor izvlačeći negativne energije. Dakle, to kako mačke predu umiruje i ljude, pa su omiljeni ljubimci u mnogim staračkim domovima. Neurološki impuls kao uzrok predenja će se sigurno još istraživati, a vi pokušajte razumjeti svoju macu.

Čak i ako predenje želi smiriti agresivnost u macinom okruženju, to ne objašnjava kako mačke predu i umiruju li one sebe ili svoje vlasnike. Do potpunog znanstvenog objašnjenja neurološke pozadine predenja, vlasnici mogu bar pokušati razaznati prede li vaša mačka u različitim tonalitetima i što te razlike znače. Znadete li razlikovati kada vaša mačka prede od zadovoljstva, kad prede jer osjeća prijetnju prijetnju u zraku, kada vas samo tiho doziva da je nahranite ili vas poziva na maženje i igru.

Tagovi:

Kako je nastao Mjesec

Kako je nastao Mjesec

Vjerni pratitelj naše Zemlje i dalje postavlja jako puno pitanja. Mjesec se promatra od nastanka ljudi, i uvijek se postavljalo jedno važno pitanje – “Kako je nastao mjesec”? Odgovor na postavljeno pi

Kako lete baloni

Kako lete baloni

Romantična slika mirnog, vedrog ljetnog neba načičkanog šarenim balonima u zraku i razdraganim ljudima dole na zemlji poziva svakoga da iskuša čarobni let balonom. To mirno plutanje u zraku daje privi

Kako se probije zvučni zid

Kako se probije zvučni zid

U samoj definiciji, probijanje zvučnog zida se gleda kao aerodinamična pojava koja će nastati pri dostizanju brzine zvuka. Kako se probije zvučni zid? Znamo kako u Europi i SAD-u postoje avioni koji m