Zagrijavanje prije trčanja

Zagrijavanje prije trčanja

Zašto je važno zagrijavanje prije trčanja

Zagrijavanje prije trčanja je važno bi se tijelo prilagodilo na napor koji će doživjeti tokom trčanja. Naime, prilikom trčanja povećat će se tjelesna temperatura, ubrzat će se rad srca, kao što će se ubrzati i disanje uslijed napora. Ukoliko se pravilno zagrijavate prije trčanja i pripremite tijelo na napor uslijed trčanja to će blagotvorno djelovati na tijelo tokom trčanja.

Zagrijavanje će omogućit tijelu da se kisik lakše prenese u mišiće, te će se spriječiti skupljanje mliječne kiseline. Tokom trčanja će se poticati metabolizam, povećati će se temperatura mišića, a time će se povećati gipkost tijela i mišića.

Učinkovitost trčanja će biti izraženija te ćete bolje i više osjećati pozitivne učinke trčanja. Zagrijavanjem ćete smanjiti rizik od ozljeda tokom trčanja jer se mišići koji nisu zagrijani mogu lako ozlijediti. Zagrijavanje prije trčanja će povećati usredotočenost na to što radite, jer ćete mentalno biti pripremljeni i fokusirani na trčanje. Dodatno zagrijavanjem ćete poboljšati neuromuskulaturnu učinkovitost jer će u proces trčanja biti uključeni i živčani sustav živaca i mišića.

Zagrijavanje prije trčanja kako se zagrijati

Zagrijavanje prije trčanja može biti vrlo kratko prakticiranjem istezanja i koristeći kratke dionice hodanja ili polaganog trčanja bez naprezanja, te ćete na taj način tijelo zagrijati.

To možete učiniti na način da hodate laganim hodom do 5 minuta jer ćete na taj način aktivirati mišiće iste kao i kod trčanja samo što će to biti slabijeg intenziteta jer se hodanjem mišići i zglobovi neće toliko naprezati. Hodanjem će se pojačati protok krvi kroz mišiće i time će se dignuti temperatura u mišićima koja je potrebna prije trčanja. Na taj način će i mozak dobiti obavijest da se tijelo priprema na neku aktivnost.

Zagrijavanje prije trčanja možete postići i istezanjem i to dinamičkim istezanjem pokretima kojim ćete poboljšati opseg pokreta, istezanjem ćete opustiti mišiće, podići intenzitet rada srca, temperaturu tijela i omogućiti krvi da lakše prodre u mišiće tamo gdje je potrebna. Za one koji žele detaljnije upute pokreti poput prednoženja, odnoženja, iskoraka, bočnih iskoraka, podizanja na prste su dobro poznati.

Zagrijavanje prije trčanja ovim vježbama

Za zagrijavanje prije trčanja preporučujemo sljedeće vježbe; prvo prednoženje. Prednoženje se izvodi tako da se jednom rukom uhvatite za neku podlogu, stup, stablo, ispruženom nogom na istoj strani radite zamahe naprijed nazad, pa izmijenite ruku kao oslonac i zamahujte drugom nogom.

Odnoženje je također način za zagrijavanje prije trčanja prilikom kojeg ćete se sa obje ruke pridržavati za oslonac, pa prvo jednom nogom zamahivati s desne na lijevu stranu u ispruženom položaju, te zatim to ponovite drugom nogom. Napravite ovo sa svakom nogom do 12 zamaha.

Iskorak je vježba kod koje ćete napraviti iskorak na način da natkoljenica bude paralelna sa tlom, radite o do 12 puta, pa nakon toga isto ponovite drugom nogom. Bočni iskorak radite da iskoračite u jednu stranu i vraćate se u početni položaj, radite vježbu isto do 12 puta sa obje noge.

Zadnja vježba za zagrijavanje je istezanje na prste kod kojeg iz početnog stava istovremeno se dižete na prste, vježbu ponovite do 12 puta kao i ostale vježbe. Ovim ćete vježbama biti dovoljno zagrijani za trčanje.

Tagovi:

Kako se motivirati za trening

Kako se motivirati za trening

Fizička aktivnost potrebna je ljudskom tijelu, no često je zanemarujemo. Volja za vježbanjem najčešće dolazi početkom godine i često se donosi kao novogodišnja odluka ili pak dođe pred ljeto kako bi i

Kako povećati mišićnu masu

Kako povećati mišićnu masu

Pitate se kako povećati mišićnu masu? Jedan od vrlo bitnih faktora je prehrana koja mora biti veoma kalorična. Tijelo mora biti u kalorijskom suficitu što znači da je u tijelo unošeno više kalorija ne

Vježbe za trbuh

Vježbe za trbuh

Svi oni koji dobro izgledaju i dobro se osjećaju u svojoj koži imaju neke svoje trikove kako su to postigli. Javne osobe koje žive od svoga dobrog izgleda plaćaju skupe i stručne trenere, ali ako taka