Kako se dobiva škrob

Kako se dobiva škrob

Kako se dobiva škrob i gdje se stvara?

Možemo reći kako škrob pruža više hrane cjelokupnom čovječanstvu više nego bilo koja druga hranidbena tvar. Radi ovoga, škrob se smatra među najvažnijim tvarima na našem svijetu. Osim za prehrambene svrhe, škrob možemo koristiti i za pranje rublja, ljepilo, proizvodnju kupaonskih potrepština itd. Kako se dobiva škrob i gdje se on stvara? Škrob se stvara i razvija u biljkama kao sitna zrnca koja nastaju u velikim količinama. Uz pomoć Sunčeve svjetlosti i zelene tvari u biljkama koje nazivamo klorofilom biljke će kombinirati vodu koju dobivaju iz tla i ugljični dioksid koji se nalazi u zraku.

Ovim procesom biljke stvaraju šećer koji će preraditi u škrob. Kako se dobiva škrob? Kada biljke pretvore šećer u škrob, on će se pojaviti kao fina zrnca na stabljikama, korijenju, plodovima, sjemenu, lišću. U primjeru, znamo kako krumpir slovi kao namirnica koja je bogata škrobom. U namirnice koje su bogate škrobom još možemo izdvojiti žitarice, kukuruz, riža, pšenica. Škrob se u konačnici opisuje kao polisaharid koji je biljnog podrijetla. On je u potpunosti probavljiv u ljudskom organizmu, i kao takav ima veliku važnost u našoj prehrani.

Kako se dobiva škrob i zašto biljke nagomilavaju škrob?

Škrob biljkama služi kao hrana kada se razvijaju mlade biljke ili pupoljci. Znamo kako se dobiva škrob, no zašto je on bitan dio naše prehrane? Ljudima i životinjama škrob daje potrebitu energiju, snagu. Baš kao i šećer, škrob je sastavljen od kisika, vodika i ugljika, samo što on nije sladak i ne sadrži specifičan okus. Kako se dobiva škrob? Škrob će se dobiti mrvljenjem biljaka koje ga imaju. Nakon mrvljenja, slijedi proces ispiranjem vode, i ležanje na dnu velikih bačvi. Daljnji postupak sadrži cijeđenje vode ii škroba, i tada se masa suši i melje.

Naravno, riječ je o škrobu koji se dodaje u razne namirnice. Škrob možemo pronaći i u osnovnim namirnicama poput: Pšenice, riže, ječma, kukuruza, prosa, grašku, grahu, leći, krumpiru. Postavlja se pitanje da li postoji dobar i manje dobar škrob? Danas često istražujemo hranu koju konzumiramo, pa je normalno da se pitamo što je s škrobom? Loš škrob se nalazi u procesuiranoj hrani. Preporučuje se konzumacija škroba koji se nalazi u žitaricama, krumpiru i cjelovitoj tjestenini. Ukoliko možda prolazite kroz dijetu, tada je najbolje upitati nutricionista što bi trebali jesti iz svijeta škroba.

Kako se dobiva škrob i kada jesti škrob?

Škrob je sam po sebi ugljikohidrat, i on će dati određeni broj kalorija našem tijelu. Međutim, odabrani škrob može utjecati na iskoristivost u tijelu i dužini varenja. U primjerima, ako jedete integralne žitarice za doručak, riječ je o škrobu koji je zarobljen s neprobavljivim vlaknima. Ovdje varenje traje sporije i osjećaj sitosti vas dulje drži. Ako za ručak imate krumpir, tada pazite da on dolazi kao samostalni prilog bez dodatnih umaka ili ulja. Svi volimo jesti pečeni krumpir s mesom, no sama kombinacija nije poželjna jer može uzrokovati osjećaj težine, boli u želucu, napuhnutost i tvrdu stolicu.

Znamo kako se dobiva škrob, no kako je najbolje pripremati škrob? Kada pečemo ili pržimo škrob, oslobađamo akrilamid koji može imati kancerogeno djelovanje. Akrilamid najčešće pronalazimo u pomfritu i čipsu. Ovo ne znači da svoji krumpir ne smijete peći, već to morate činiti s minimalno ulja i paziti na preporučenu dnevnu dozu. Danas je zapravo trend u potpunosti izbaciti ugljikohidrate iz prehrane, no to nikako nije dobro. Znamo kako se dobiva škrob i znamo za što on služi. Za kraj je važno naglasiti kako naše tijelo treba sve grupe u namirnicama, ali one moraju biti dobro i balansirano raspoređene.

Tagovi: