Kako su izgledale rimske kuće

Kako su izgledale rimske kuće

Kako su izgledale rimske kuće za vrijeme Starog Rima

Opće je poznato da su Rimljani bili dobri arhitekti te su znali pronaći dobra i pametna rješenja za svoje domove. Zbog toga mnoge zanima kako su izgledale rimske kuće. Iako su njihove kuće bile iznimno kvalitetne gradnje, zbog čega neke rimske kuće s i dan danas mogu pronaći, nisu sve isto izgledale. Izgled rimske kuće je prvenstveno ovisio o gospodarskim i društvenim prilikama. Domus romana je bila namijenjena povlaštenim staležima, dok je ostatak naroda živio u insulama, odnosno kućama koje su se sastojale od nekoliko katova i po izgledu su jako sličile današnjim stambenim zgradama. Nije kao danas postojalo dobrostojeće kuće u vremenima starog Rima, sve su unutar kuće sadržavale iste stvari. Ako vas zanima kako su izgledale rimske kuće, samo nastavite dalje čitati ovaj članak, jer ćemo vam u nastavku reći kako su izgledale kuće i po čemu su se toliko razlikovale od svih tuđih domova i stilova gradnji.

Kako su izgledale rimske kuće i kako su se one gradile

Kako su izgledale rimske kuće su po unutarnjem dijelu bile jednake. Nisu postojale dobrostojeće kuće u periodu staroga Rima. Nije bilo kuće u kojoj se nije nalazili amfora, vrčevi, pehari, posuđe od srebra s lijepim dizajnom. Svaka je kuća bila osvijetljena s uljnom svjetiljkom od terakote odnosno od pečene zemlje, bronce ili od srebra. Te su uljne svjetiljke bile obješene o strop ili su bile obješene na posebno izrađenim stalcima za uljne svjetiljke. Kako su izgledale rimske kuće odnosno domus romana su uglavnom slično izgledale. Kod domus romane je jedan dio bio pokriven krovom, dok drugi je bio otkriven kako bi se bolje vidio raspored i uređenje prostora. Iza ugla se nalazi atrij koji je bio dijelom pokriven s komplucvijem kako bi svjetlo lakše dopiralo do njega, a do njega se nalazio pravokutni bazen odnosno impluvij gdje se skupljala kišnica. S jedne i druge strane atrija se nalazila soba koja je imala različite namjene: kao blagovaonica odnosno kako su ga nazivali triklinij, spavaća soba i manja soba koja je kod nekih služila kao spavaća soba za robove, dok kod nekih je služila kao spremište.

Kako su izgledale rimske kuće i postoje li danas

Kako su izgledale rimske kuće, one su na dnu atrija imale poseban prostor koji se nazivao tablinij koje je služilo kao mjesto za učenje i okupljanje gostiju, te je ovaj prostor gledao na unutarnji vrt peristil, u kojem su se nalazili kipovi i fontana. Oko peristila se nalazio portik odnosno trijem sa stupovima čiji pogled je bio usmjeren na ostale sobe i pomoćne prostorije. Kako su izgledale rimske kuće izvana su bile građane od kamena. Obično se domus romana gradila od kamena, a ako se radilo o kuži s više katova odnosno insula, ona je u tom slučaju bila građena od cigli. Uređenje kuća je uglavnom ovisilo o financijskim mogućnostima građana. Uobičajeno je bilo da su zidovi bili goli i da prostorije su bile poluprazne. Većina predmeta bi se nalazi u spremištu, dok su se u sobama nalazile samo najnužniji namještaj, poput kreveta, stola i stolca. U finijim kućanstvima zidovi, najvažnije sobe bi bile oslikane s raznim dekoracijama, te bi neki namještaji bili izrađeni od raznih materijala od drva, mramora i bronce sve do slonovače, kornjačevine i srebra. U insula boi namještaj bio često izrađen od grubih daski.

Tagovi: