Kako se automobil pokreće

Kako se automobil pokreće

Kako se automobil pokreće uz gorivo

Svakodnevno smo okruženi automobilima u prometu te mnogi od nas i sami koriste automobil kako bi došli od jednog mjesta do drugog. Iako automobile u pokretu vidimo posvuda, rijetko kada se zapitamo kako se automobil pokreće. Često nam takvo pitanje nije ni na kraj pameti, no ponekad nas djeca sa svojim mnogobrojnim pitanjima potaknu na takvo razmišljanje ili nam je ta informacija potrebna kako bi bolje razumjeli mehaniku kretanja automobila. Kako se automobil pokreće kompleksan je proces, no ovdje se neće ulaziti u sve i najmanji detalj jer prosječnoj je osobi dovoljno znanje o nekim osnovama kretanja automobila. Automobilu je za pokretanje potrebno gorivo koje se nalazi u rezervoaru istog. Ovisno o tome kakav motor automobil ima, gorivo može biti dizel ili benzin te bez njihovog prisustva u rezervoaru nema ni pokretanja. Gorivo iz rezervoara dolazi do motora pomoću malene pumpe koju pokreće taj isti motor i to na način da se u rasplinjaču gorivo miješa s potrebnom količinom zraka.

Kako se automobil pokreće opis procesa

Kada se u rasplinjaču pomiješaju gorivo i zrak, pojavi se para koja je u svojoj naravi izrazito eksplozivna. Nakon što se para pojavi, ona se dalje širi putem cijevi koja vodi do cilindra u kojem se nalazi klip. Taj klip je u pokretu te na taj način usisava paru nastalu kombinacijom goriva i zraka te je usisava u motor. To pokretanje klipa otvara i zatvara određene ventile te tako ta para putuje tamo gdje mora. Kada je klip na najvišoj točki, para se nakuplja te postaje još eksplozivnija i u tom trenutku svjećica automobila izbacuje električnu iskru koja potiče eksploziju u cilindru. Kako se automobil pokreće tada se prebacuje u treću fazu, gdje izgorjeli plinovi izlaze iz cilindra. Nakon toga dolazi do još jedne faze kako se automobil pokreće, a ona je ta u kojoj plinovi u potpunosti izlaze van. Ukratko, radi se o četverotaktnom motoru i ovo je kratki opis tog ciklusa.

Kako se automobil pokreće uz četverotaktni ciklus

Kako se automobil pokreće moguće je upravo zbog tog četverotaktnog ciklusa, od kojih je treći takt klipa najvažniji jer on stvara pogonsku silu koja rezultira pokretanjem vozila. Sile koje pritišću najniže dijelove klipova prenašaju se na osovinu, koja pak pokreće pogonske kotače automobila. Kako se automobil pokreće rezultat je stalnog ponavljanja četverotaktnog ciklusa koji se događa neprestano kad je automobil u pokretu. Dakle, najkraće opisan rad četverotaktnog motora je taj da je prvi takt usisavanje zraka, drugi takt je kompresija i paljenje pare, treći takt je izgaranje i ekspanzija, poznato i kao radni takt te je posljednji, četvrti takt ispuh i istiskivanje plinova. Ukoliko dođe do nekog kvara na motoru, bilo da izgore svjećice ili se dogodi neki drugi problem, pokretanje vozila bit će onemogućeno te će automobil biti potrebno prekontrolirati kod automehaničara koji će ukloniti kvar te će ukazati na to gdje je on nastao, kao i moguće razloge zbog kojih je do tog kvara došlo.

Tagovi:

Kako blokirati kontakt na viberu

Kako blokirati kontakt na viberu

U današnjem modernom dobu, mi smo sada postali povezaniji nego ikada prije do sada u povijesti čovječanstva. Tokom zadnjih 20-ak godina su se razvili mobiteli, internet, laptopi i tableti, te razne dr

Kako povezati twitter s facebook računom

Kako povezati twitter s facebook računom

Ako je digitalizacijom moguće skoro sve povezati i umrežiti nema nikakvih prepreka na da spojite dvije mreže. Blogere i vlasnike internetskih portala najviše zanima kako povezati twitter s facebook ra