Kako povećati mišićnu masu

Kako povećati mišićnu masu

Kako povećati mišićnu masu prehranom

Pitate se kako povećati mišićnu masu? Jedan od vrlo bitnih faktora je prehrana koja mora biti veoma kalorična. Tijelo mora biti u kalorijskom suficitu što znači da je u tijelo unošeno više kalorija nego što se potroši u određenom periodu.

Kada govorimo o radu na masi možemo istaknuti neke od idućih namirnica:

 • Bjelančevine
 • Ugljikohidrati
 • Masti
 • Voda

Bjelančevine

Unos bjelančevina mora biti izrazito visok ako su treninzi iscrpljujući. Preporuka kod unosa bjelančevina je da se unosi 2 grama na jedan kilogram osobe.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati u glavni sastojak koji daje snagu tj. energiju za samo vježbanje te je zbog toga itekako bitan sastojak kod pitanja kako povećati mišićnu masu.

Masti

Masti su glavni sastojak kod nastanka hormona te je to sastojak koji čuva proteine. Optimalan unos masti na jedan kilogram osobe je 0.20 grama.

Voda

Voda je najbitniji sastojak te je vrlo važno unositi dovoljne količine vode. Ako to nije slučaj, tijelo gubi fizičke i psihičke sposobnosti te samim time rezultati neće biti zadovoljavajući.

Kako povećati mišićnu masu dodacima prehrani

Kako povećati mišićnu masu dodacima prehrani? Ako se pitate koji dodaci su bitni mi vam dajemo pet primjera koji vam mogu pomoći po pitanju kako povećati mišićnu masu.

Najbitniji dodaci prehrani su:

 • Bjelančevine ili proteini
 • Riblje ulje
 • Vitamini
 • Kreatini
 • Mass Gaineri

Bjelančevine ili proteini

Bjelančevine i proteini su sastojci koji se koriste nakon treninga a jedan on najkorištenijih i vjerojatno najboljih je Kazein.

Riblje ulje

Ovo je sastojak koji može puno pomoći kod dobivanja mišićne mase. Riblje ulje je vrlo učinkovito kod općenitog poboljšanja ljudskog organizma te je to sastojak koji će vam sigurno pomoći. Sa ribljim uljem ne možete pogriješiti.

Vitamini

Vitamini su svakako vrlo korisni za ljudsko tijelo pa tako i za izgradnju mase. Ovdje se mogu unositi multivitamini ili naravno vitamini pojedinačno. Magnezij, Kalcij, Vitamin C su samo neki od primjera.

Kreatini

Kreatini su vrlo važni kod povećanja mase tako da su oni jedni od bitnijih na ovom popisu. Mogu se naći mnoge mješavine u dućanima sa ovim proizvodima.

Mass Gaineri

Ovo su dodaci koji nadoknađuju unos ugljikohidrata te su zbog toga vrlo bitni za vrijeme nakon treninga kada se tijelo mora oporaviti.

Kako povećati mišićnu masu treningom

Kako povećati mišićnu masu treningom? Vrlo je važno napomenuti da treninzi kod pitanja “kako povećati mišićnu masu” moraju biti osnovni treninzi sa nekim osnovnim vježbama. Neke od vježba koje tu spadaju su:

 • Zgibovi
 • Dipsevi
 • Čučnjevi
 • Bench
 • Mrtvo dizanje i mnogi drugi

Sa ovakvim treninzima cijelo tijelo mora raditi te će se automatski najviše lučiti hormon koji je potreban za dobivanje mišićne mase tj. rast mišića. Ove vježbe je najbolje raditi do 8 ponavljanja.

Postoje izolacijske vježbe kod kojih broj ponavljanja nije bitan već je najbitniji faktor da se rade do maksimuma što znači da se rade sve dok mišići više nisu u stanju raditi vježbu.

Serije vježbi se naravno razlikuju i o tipu mišića za koji se vježba radi. Kod većih mišića kao što su leđa noge i prsa serije bi se trebale raditi do 15 do 20 puta dok se kod manjih mišića kao što su ramena, tricepsi, listovi i bicepsi treba raditi od 12 do 16 serija.

Tagovi:

Kako se motivirati za trening

Kako se motivirati za trening

Fizička aktivnost potrebna je ljudskom tijelu, no često je zanemarujemo. Volja za vježbanjem najčešće dolazi početkom godine i često se donosi kao novogodišnja odluka ili pak dođe pred ljeto kako bi i

Vježbe za trbuh

Vježbe za trbuh

Svi oni koji dobro izgledaju i dobro se osjećaju u svojoj koži imaju neke svoje trikove kako su to postigli. Javne osobe koje žive od svoga dobrog izgleda plaćaju skupe i stručne trenere, ali ako taka

Što je kardio trening

Što je kardio trening

Osoba kojoj je stalo do zdravlja i opće tjelesne forme sigurno je čula za kardio trening. Ako ste pak među onima koji žele ući u svijet fitnessa, poboljšati svoju kondiciju i generalno zdravlje, a nis