Kako očistiti pločice u kuhinji

Kako očistiti pločice u kuhinji

Kako očistiti pločice u kuhinji nakon kuhanja

Keramičke pločice u kuhinji gotovo su nezaobilazan element. Pločice kao takve odlična su podloga u bilo kojoj prostoriji u kojoj se barata s vodom, pa tako i u kuhinji, bilo da se radi o vodi koja se može izliti iz sudopera ili se radi o istjecanju vode iz perilice suđa jer one u sebe ne upijaju vlagu te se neće dogoditi bubrenje materijala. Osim vlage, dobra su zaštita zidova prilikom kuhanja te su one često popratni element kada su u pitanju kuhinje po mjeri. U tom se slučaju postavljanje keramičkih pločica naziva kuhinjski pojas. Osim što lijepo izgledaju, odlična su zaštita od vode kod sudopera, no isto tako štite i zidove prilikom kuhanja. Ponekad se masnoća sa pločica teško čisti pa je stoga dobro znati kako očistiti pločice u kuhinji. Uz dovoljno fizičke snage moguće je očistiti gotovo sve površine, no kako očistiti pločice u kuhinji može se i na puno lakše načine.

Kako očistiti pločice u kuhinji uz prirodne sastojke

Kako očistiti pločice u kuhinji najlakše će biti ukoliko se one čiste svakodnevno poslije kuhanja jer na taj način se masnoći i ostalim prljavštinama ne dopušta da se skore jer to otežava čišćenje. No, rijetko tko ima vremena čistiti svaki dan jer osim kuhanja i održavanja kuće postoje i mnogobrojne druge obaveze. Kako očistiti pločice uvijek kreće s onime što svako kućanstvo uvijek ima dostupno, a to su deterdžent, voda i sapun. Sapunica kao takva razbija masnoću, no isto tako i čisti površine zbog čega je odličan prvi korak kako očistiti pločice u kuhinji. Ukoliko se nataložilo masnoće i prljavštine kroz dulje vrijeme, čišćenje će iziskivati više vremena i truda, no ukoliko naveden način nije djelotvoran koliko bi htjeli, tu je kombinacija octa ili limunovog soka sa sodom bikarbonom. Kombinacija prirodnih kiselina sa lužnatom sodom bikarbonom daje kombinaciju koja je odlična za čišćenje masnih mrlja, no isto tako usputno čisti i fuge među pločicama.

Kako očistiti pločice u kuhinji i što vam je potrebno

Kako očistiti pločice u kuhinji osim navedenih prirodnih sastojaka radi se i pomoću industrijski proizvedenih sredstava za čišćenje. Neki ljudi izbjegavaju kemikalije kako bi smanjili njihov štetan utjecaj pa tako traže prirodne načine čišćenja. Koji god način odabrali, osim sredstava za čišćenje dobro je imati i zaštitu za ruke pa je tako dobro uzeti gumene rukavice. Osim gumenih rukavica, dobro je imati i stvari kao što su spužvice te četkice za zube jer one daju dodatnu abrazivnu površinu uz koje je kako očistiti pločice u kuhinji lakše. Pločice krenite čistiti spužvicom namočenom u otopinu tople vode i deterdženta te kružnim pokretima krenite čistiti pločice. Vlažnom krpom obrišite površinu koju ste očistili kako bi vidjeli napredak te po potrebi ponovite prvi korak. Četkica za zube ili neka druga slična četkica odlična je za čišćenje fuga koje se također prljaju, no često bivaju zanemarene. Ukoliko voda i deterdžent ne funkcioniraju, napravite pastu od kiseline i sode bikarbone ili posegnite za nekim drugim sredstvom za čišćenje te ponovite postupak dok pločice ne postanu čiste.

Tagovi: