Kako je nastala guinnessova knjiga rekorda

Kako je nastala guinnessova knjiga rekorda

Što je i kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda

Guinnessova knjiga rekorda, jedna od najpopularnijih knjiga na svijetu koja već dugi niz godina postoji. Ne postoji čovjek na ovome svijetu koji nije barem jednom u svom životu pročitao neki zanimljivih tekst o nekom čudnom, bizarnom ili otkačenom rekordu. I sama Guinnessova knjiga rekorda je jedno vrijeme držala rekorda kao najprodavanija knjiga na svijetu. Uz pomoć ove Guinnessove knjige rekorda, možete za čas saznati tko je najbrži čovjek ili pak najbrža životinja na svijetu, koja je najuža ulica na svijetu, koja životinja ima najviše zubi, tko ima najduže noge, koliko je visok najviši čovjek na svijetu, koja zemlja ima najmanje stanovnika ili koja je najmanja država na svijetu i slično. No, mnogi se pitaju kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda i tko stoji iza ove ideje. U nastavku ćemo vam otkriti kada i kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda te kako je došlo do ove ideje koja je urodila velikom zaradom i popularnošću.

Kada i kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda

Zasigurno ste se zapitali kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda i je li ova knjiga rekorda nekako povezana s osnivačem irske pivovare Guinness. Odgovor na to je potvrdan te zaista i je ova knjiga rekorda povezana s irskim proizvođačem piva! Kada i kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda je započelo zbog jednog događaja koji se dogodio još davnog 4. svibnja 1951. godine. Tadašnji direktor pivovare Guinness Sir Hugh Beaver je bio u posjeti svojim rođacima u svojoj rodnoj Irskoj. Bio je otišao u lov te po povratku doma svratio je sa svojim društvom u jedan pub. Tokom ispijanja pivi su započeli raspravu o tome koja je najbrža lovačka ptica u Europi, je li možda fazan ili tetrijeb. Svi su skupa nagađali o tome, no nitko nije znao koja je ptica najbrža. Kada se Sir Hugh Beaver vratio u Calse Bridge gdje je odsjeo tokom svojeg odmora, počeo je pretraživati biblioteku kako bi pronašao odgovor na svoje pitanje, no bez uspjeha.

Kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda i zbog čega

Kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda je bilo zbog upravo ovakvog događaja. Sir Hugh Beaver je shvatio u tom trenutku kada nije mogao niti u jednoj knjizi pronaći odgovor o tome koja je najbrža lovačka ptica, je li tetrijeb ili pak možda fazan, te da ovakve slične rasprave se mogu dogoditi svake večeri u 81 400 drugih pubova diljem Engleske, Škotske, Walesa i Irske. Zbog toga je odlučio napraviti knjigu koja će biti sačinjena od svih rekorda, od toga koja je najbrža lovačka ptica na svijetu sve do raznih drugih rekorda. Kako je nastala Guinnessova knjiga rekorda je upravo zbog te sitne rasprave u jednom malo pubu u Irskoj, te je danas jedna od najpopularnijih knjiga. Na početku su mislili besplatno dijeliti primjerke po irskim i britanskim pubovima, no ipak su na kraju krenuli u njenu prodaju. Objavljena je u 100 država svijeta te je prevedena na 23 jezika. Svake godine se prijavi za svjetski rekord oko 50 000 ljudi, no samo 1000 njih uspije ući u ovu knjigu. Za obaranje rekorda se ne osvaja novčana nagrada, ali zato dobijete priznanje za to.

Tagovi: