Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i što je ona?

Međunarodna vozačka dozvola se može opisati kao međunarodno priznat prijevod Vaše hrvatske vozačke dozvole koja će se u inozemstvu koristiti uz originalnu hrvatsku vozačku. Vozačka dozvola se može prevesti na 7 jezika i njena zadaća je bolje razumijevanje između Vas i stranih nadležnih tijela. Kada treba imati međunarodnu vozačku? Međunarodnu vozačku dozvolu je potrebno imati u svakoj državi svijeta u koju putujete pod sljedećim uvjetima: Ako ne putujete sa vozilom koje sadrži hrvatske registracijske oznake i ako u inozemstvu koristite vozilo koje ima strane registracijske oznake ili ako unajmite vozilo. Da bi znali kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, prvo morate znati u kojim primjerima je ona zaista potrebna.

Izuzetak za navedenu vozačku čine zemlje koje su članice EU. U primjeru ćemo pokazati kada je navedena vozačka potrebna, a kada ne. Kada je nepotrebno imati međunarodnu vozačku? Ako primjerice putujete u Irsku i želite unajmiti automobil u Dublinu kako bi posjetili neki drugi dio države. Unajmit ćete auto koji sadrži Irsku registraciju, a s obzirom da je Irska članica EU – ona ne zahtijeva međunarodnu dozvolu. Kada je potrebno imati međunarodnu vozačku? Ako putujete za Australiju i želite unajmiti automobil kako bi obišli zemlju, tada morate imati međunarodnu vozačku jer Australija ne pripada EU. Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i da li je navedena procedura komplicirana?

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i što je sve potrebno?

Svoje izdavanje međunarodne vozačke možete zatražiti u bilo kojoj poslovnici HAK-a ili ovlaštenim autoklubovima u Hrvatskoj. Popis poslovnica koje nude navedeno možete pronaći online. Osnovni uvjet za izdavanje međunarodne vozačke je posjedovanje važeće vozačke koja je izdana u RH. Osim važeće vozačke, za izdavanje će Vam biti potrebno i sljedeće: dvije fotografije 3,5 x 4,5 cm i važeći osobni dokument. Međunarodna vozačka se izdaje odmah nakon predaje i provjere zahtijeva i po izdavanju vrijedi najviše 3 godine (ili do isteka vaše vozačke).

Sada kada znate kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, postavlja se pitanje koliko iznosi cijela procedura? Za izdavanje morat ćete izdvojiti 170 kuna i 20 kuna ta biljege. Zašto građani najviše vade međunarodnu vozačku? Građani koji putuju svojim automobilom u zemlje koje nisu članice EU moraju imati valjani dokaz o posjedovanju vozačke dozvole. Što ako se odlučite ostati u određenoj zemlji? U tom slučaju opet se morate zapitati kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu. Neke zemlje će tražiti ponovno ili parcijalno polaganje vozačkog ispita.

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i za koje zemlje je ona potrebna?

Važno je naglasiti da međunarodna vozačka nije potrebna ako se planirate sa svojim automobilom voziti u državama koje su članice EU. No, ona je potrebna ako putujete s vlastitim automobilom u Tursku, Kosovo, Albaniju, druge države Sovjetskog saveza, kao i svih izvaneuropskih zemalja. Međunarodna vozačka je također potrebna ako ćete voziti tuđi automobil u drugoj zemlji, ili ako unajmljujete vozilo koje nema iste registarske oznake kao zemlja u koju idete. Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu je svakako jednostavan proces, no mnoge zapravo buni za što ona zapravo služi.

U slučaju da imate bilo kakva pitanja za cijeli proces kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i što Vam je sve potrebno, tada se možete obratiti HAK-ovoj službi za korisnike, ili posjetiti njihovu web stranicu. Navedene informacije možete dobiti i u najbližem autoklubu ili policijskoj stanici. Prije podizanja navedene vozačke dobro provjerite da li Vam je ona zaista potrebna ili ne. Razmislite dobro gdje planirate ići i navedeni plan podijelite s osobama koje su zaslužne za izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola.

Tagovi:

Neptun u znakovima zodijaka

Neptun u znakovima zodijaka

Prema mitologiji, Neptun je bog mora te podmorja. Uzrokuje velike i razorne potrese koje izaziva sa trozupcem koji je uvijek uz njega. Sa braćom Jupiterom i Plutonom odlučio je podijeliti vladavinu na

Kako očistiti pločice u kuhinji

Kako očistiti pločice u kuhinji

Keramičke pločice u kuhinji gotovo su nezaobilazan element. Pločice kao takve odlična su podloga u bilo kojoj prostoriji u kojoj se barata s vodom, pa tako i u kuhinji, bilo da se radi o vodi koja se

Kako je nastala guinnessova knjiga rekorda

Kako je nastala guinnessova knjiga rekorda

Guinnessova knjiga rekorda, jedna od najpopularnijih knjiga na svijetu koja već dugi niz godina postoji. Ne postoji čovjek na ovome svijetu koji nije barem jednom u svom životu pročitao neki zanimljiv