Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i što je ona?

Međunarodna vozačka dozvola se može opisati kao međunarodno priznat prijevod Vaše hrvatske vozačke dozvole koja će se u inozemstvu koristiti uz originalnu hrvatsku vozačku. Vozačka dozvola se može prevesti na 7 jezika i njena zadaća je bolje razumijevanje između Vas i stranih nadležnih tijela. Kada treba imati međunarodnu vozačku? Međunarodnu vozačku dozvolu je potrebno imati u svakoj državi svijeta u koju putujete pod sljedećim uvjetima: Ako ne putujete sa vozilom koje sadrži hrvatske registracijske oznake i ako u inozemstvu koristite vozilo koje ima strane registracijske oznake ili ako unajmite vozilo. Da bi znali kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, prvo morate znati u kojim primjerima je ona zaista potrebna.

Izuzetak za navedenu vozačku čine zemlje koje su članice EU. U primjeru ćemo pokazati kada je navedena vozačka potrebna, a kada ne. Kada je nepotrebno imati međunarodnu vozačku? Ako primjerice putujete u Irsku i želite unajmiti automobil u Dublinu kako bi posjetili neki drugi dio države. Unajmit ćete auto koji sadrži Irsku registraciju, a s obzirom da je Irska članica EU – ona ne zahtijeva međunarodnu dozvolu. Kada je potrebno imati međunarodnu vozačku? Ako putujete za Australiju i želite unajmiti automobil kako bi obišli zemlju, tada morate imati međunarodnu vozačku jer Australija ne pripada EU. Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i da li je navedena procedura komplicirana?

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i što je sve potrebno?

Svoje izdavanje međunarodne vozačke možete zatražiti u bilo kojoj poslovnici HAK-a ili ovlaštenim autoklubovima u Hrvatskoj. Popis poslovnica koje nude navedeno možete pronaći online. Osnovni uvjet za izdavanje međunarodne vozačke je posjedovanje važeće vozačke koja je izdana u RH. Osim važeće vozačke, za izdavanje će Vam biti potrebno i sljedeće: dvije fotografije 3,5 x 4,5 cm i važeći osobni dokument. Međunarodna vozačka se izdaje odmah nakon predaje i provjere zahtijeva i po izdavanju vrijedi najviše 3 godine (ili do isteka vaše vozačke).

Sada kada znate kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, postavlja se pitanje koliko iznosi cijela procedura? Za izdavanje morat ćete izdvojiti 170 kuna i 20 kuna ta biljege. Zašto građani najviše vade međunarodnu vozačku? Građani koji putuju svojim automobilom u zemlje koje nisu članice EU moraju imati valjani dokaz o posjedovanju vozačke dozvole. Što ako se odlučite ostati u određenoj zemlji? U tom slučaju opet se morate zapitati kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu. Neke zemlje će tražiti ponovno ili parcijalno polaganje vozačkog ispita.

Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i za koje zemlje je ona potrebna?

Važno je naglasiti da međunarodna vozačka nije potrebna ako se planirate sa svojim automobilom voziti u državama koje su članice EU. No, ona je potrebna ako putujete s vlastitim automobilom u Tursku, Kosovo, Albaniju, druge države Sovjetskog saveza, kao i svih izvaneuropskih zemalja. Međunarodna vozačka je također potrebna ako ćete voziti tuđi automobil u drugoj zemlji, ili ako unajmljujete vozilo koje nema iste registarske oznake kao zemlja u koju idete. Kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu je svakako jednostavan proces, no mnoge zapravo buni za što ona zapravo služi.

U slučaju da imate bilo kakva pitanja za cijeli proces kako izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i što Vam je sve potrebno, tada se možete obratiti HAK-ovoj službi za korisnike, ili posjetiti njihovu web stranicu. Navedene informacije možete dobiti i u najbližem autoklubu ili policijskoj stanici. Prije podizanja navedene vozačke dobro provjerite da li Vam je ona zaista potrebna ili ne. Razmislite dobro gdje planirate ići i navedeni plan podijelite s osobama koje su zaslužne za izdavanje međunarodnih vozačkih dozvola.

Tagovi: