Kako izgleda žgaravica

Kako izgleda žgaravica

Kako izgleda žgaravica i što je ona?

Žgaravicu možemo opisati kao neugodan osjećaj koji će se pojaviti kada želučana kiselina nekako pronađe put povratka do grla ili usta. Žgaravica će uzrokovati osjećaj peckanja u prsima koji može varirati ovisno o intenzitetu. Bol usred žgaravice je veoma neugodna, i ona obično nije razlog za zabrinutost jer će osjećaj nestati sam od sebe. No, žgaravica može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog stanja, i zato je poželjno da se obratite liječniku ako je ona česta. Sada znate kako izgleda žgaravica, no što je ona po definiciji?

Pojam se opisuje kao reakcija koja se stvara kada mišić donjeg jednjaka popusti i dopusti želučanoj kiselini da se ona podigne. Do žgaravice često dolazi kada se opustimo nakon jela dok se ono nije u potpunosti slegnulo. Većina nas zna kako izgleda žgaravica jer ona je normalna pojava koja će se često manifestirati kod mnogih. Sada kada znamo što je ona i kako izgleda, postavlja se pitanje kada se ona najčešće pojavljuje i da li se ona može samostalno liječiti. Rijetka žgaravica je normalna pojava koja Vas ne bi smjela brinuti, no učestale žgaravice mogu biti simptom drugog stanja u organizmu.

Kako izgleda žgaravica i kada se ona pojavljuje?

Kao što je spomenuto, znakovi žgaravice se najčešće pojavljuju nakon obilnijeg obroka, osobito ako se nakon njega odmah legnete ili čudno sjednete. Da li neka hrana povećava mogućnost pojave žgaravice? Ukoliko jedete tešku, masnu, pikantnu, ili slanu hranu, mogućnost za pojavom žgaravice se povećava. Znate kako izgleda žgaravica, no kada se ona još može pojaviti? Žgaravica nije pojava koja se mora manifestirati odmah nakon jela. Žgaravica se može pojaviti i tokom noći, u svom najbolnijem obliku.

Noćna žgaravica će se pojaviti nakon što ste jeli do 2 sata prije odlaska na počinak. Žgaravica se također može pojaviti i u trudnoći jer sama hormonska neravnoteža uzrokuje opuštanje vratnih mišića. Žgaravica se ne ubraja u teža zdravstvena stanja, jer riječ je o pojavi koja nastaje i nestaje u roku od par minuta. Znamo kako izgleda žgaravica i kako se ona manifestira na naš organizam, ali postavlja se još jedno pitanje. Da li ju možemo uspješno izbjeći i da li ju možemo samostalno liječiti?

Kako izgleda žgaravica i kako se ona liječi?

Danas nam je dostupan veliki broj raznih lijekova koji nam mogu pomoći u otklanjanju žgaravice. Konzumacija lijekova je najbrži način za ublažavanje žgaravice, no moramo imati na umu da ono može donijeti niz drugih nuspojava. Kako izgleda žgaravica? Ova neugodna pojava želučane kiseline često preplaši mnoge, no riječ je o normalnoj pojavi koja će se dogoditi svakome. Kako liječiti žgaravicu? Osim lijekovima, liječenje se provodi na prirodan način. Ukoliko žgaravicu povezujete s konzumacijom određene hrane ili pića, tada je potrebno izbjegavati te namirnice. Kada se trebate zabrinuti oko žgaravice?

Ako doživljavate dvije ili više epizoda tjedno, i ako je ona prisutna dulje vremena, tada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Kao spriječiti nastanak žgaravice? Probajte jesti u miru, bez žurbe. Stresno jedenje uzrokuje povećanje želučane kiseline. Pri jelu i nakon jela izbjegavajte nošenje uske odjeće koja će pritiskati trbuh. Kada jedete, obratite pozornost na temeljito žvakanje hrane. Izbjegavajte velike obroke do 2 sata prije spavanja. Nakon obroka, dozvolite si predah u normalnom sjedećem položaju ili se zaputite u laganu šetnju. Izbjegavajte teži fizički rad ili intenzivno vježbanje. Sada kada znate kako izgleda žgaravica i koji su njeni simptomi, možete bolje reagirati u slučaju njenog nastanka.

Tagovi:

Kako se boriti protiv anoreksije

Kako se boriti protiv anoreksije

Kako se boriti protiv anoreksije ili poremećaja u prehrani? Na pitanje kako se boriti protiv anoreksije ćemo odgovoriti kasnije. Vrlo je bitno napomenuti da anoreksiju treba shvatiti ozbiljno i ozbilj

Kako prestati pušiti

Kako prestati pušiti

Okorjeli pušači zbijaju šale na svoj račun tvrdeći da stalno prestaju pušiti, čim zgase cigaretu, ali ne mogu odoljeti iskušenju da zapale novu. Slična izjava se pripisuje i Marku Twainu “nije teško p