Kako djeluje suzavac

Kako djeluje suzavac

Možda ste ga zbog sigurnosti kupili ali znate li kako djeluje suzavac

Suzavac je bojni otrov, u malim dozama u obliku spreja se prodaje kao oružje za samoobranu i uglavnom ga kupuju žene. Mješavina tvari u suzavcu će nadražiti oči, može kratkotrajno oslijepiti osobu koja zapravo zbog boli u očima ne može držati oči otvorenima, no taj učinak je kratkotrajan i bez posljedica. Možda ste ga zbog sigurnosti kupili ali znate li kako djeluje suzavac i da je zapravo za čovjeka neškodljiv, samo će ga kratko vrijeme onesposobiti.

No, suzavac u spreju je idealno samoobrambeno oružje u garažama, mračnim ulicama, mračnim prolazima i pothodnicima. Ako hodate sami i napadač vas iznenadi, iznenadite i vi njega suzavcem, ali onda bježite koliko vas noge nose. Kako djeluje suzavac ovisi o tome kojim kemijskim punjenjem je doza napunjena, da li je raspršivanje u obliku raspršene maglice ili ciljanog mlaza i da li ste u strahu i panici uspjeli naciljati baš zonu očiju, nosa i usta iako opekline mogu nastati i na koži.

Kako djeluje suzavac upotrijebljen za smirivanje javnih nereda

Suzavac se ne prodaje samo u malim dozama za samoobranu, i neka oružja poput pištolja mogu izbacivati punjenja suzavcem koje je puno jače i nadražuje oči, usta, nos i dišne puteve, ovisno opet o vrsti kemijskog punjenja. Ovakvi pištolji se također koriste za samoobranu, kupuju se u trgovinama lovačke opreme, ne trebate oružni list za njega ali ga trebate prijaviti nadležnim tijelima i morate znati kako djeluje suzavac ako ga kanite uperiti i upotrijebiti protiv nekoga.

Sve veće doze suzavca od 50 ml koriste samo ovlaštene osobe u vojsci ili policiji. Prema tome kako djeluje suzavac stručnjaci mogu odrediti koja vrsta kemikalija je u bila u dozi, ali uz već navedene smetnje može uslijediti kašalj, mučnine, glavobolja pa i povraćanje. Neke vrste suzavaca mogu ošteti pluća i srce, ali to su mahom suzavci za smirivanje javnih nemira većih razmjera koji su i količinski i kemijski drugačiji od suzavaca za osobnu samoobranu.

Kako djeluje suzavac ima li trajnih posljedica

Zanimljivo je da je suzavac zapravo tvar nalik šećeru koja tek zagrijavanjem postaje para koja nadražuje oči, nos, usta, dišne puteve. Kako djeluje suzavac ima li trajnih posljedica, ako se pravilno koristi nema veće štete, samo prolazne neugodnosti koje će nakratko onesposobiti napadača. Iako kao oružje suzavac ne ostavlja trajne posljedice ipak ga treba koristiti samo u nevolji, jer nije dobro ni da vi udahnete te otrovne pare, a i važno je odmah umaknuti napadaču.

Uz rasprave o tome kako djeluje suzavac se raspravlja i o tome koliko su sprejevi sa suzavcem praktični u iznenadnim napadima, jer strah vas može paralizirati i dok vi uspaničeno kopate po džepovima da nađete sprej napadač je već u prednosti. Još je gore ako ste u ljetnoj odjeći bez džepova pa kopate po torbici očajnički pokušavajući napipati sprej između ruževa, maskara, maramica i svih drugih drangulija koje skrivaju ženske torbice. Nije tako jednostavno kako se čini.

Tagovi: